• Popolcová streda

          • Pôstne obdobie je prípravným, štyridsaťdňovým obdobím, na slávenie Veľkonočného tajomstva. V Rímskokatolíckej cirkvi sa pôstna príprava na Veľkú noc začína Popolcovou stredou, dňom prísneho pôstu a zdržiavania sa mäsitého pokrmu. Vstupujeme do obdobia, ktoré môže byť pre nás veľmi požehnaným časom, dobrou prípravou na slávenie dôležitých udalostí Veľkej noci.

            Tri veci podopierajú vieru, prehlbujú nábožnosť a udržujú čnosť: modlitba, pôst a milosrdenstvo. O čo modlitba prosí, to pôst dosahuje a milosrdenstvo dostáva. Modlitba, milosrdenstvo a pôst: tieto tri veci sú jedno a navzájom si dávajú život. (sv. Peter Chryzológ, biskup)

          • Sviatosť Eucharistie, prvé sv. prijímanie

          • Dňa 16. februára, v kostole Blumentál, po náležitej príprave pod vedením duchovného otca našej školy vdp. Ivana Slepčana, po prvý krát prijal sväté prijímanie náš študent I. GDMPS triedy Simon Dugovič.

            Počas tejto slávnosti pokrstený obnovuje svoje krstné sľuby, zrieka sa hriechu, pokušení a Zlého, vyznáva vieru v Trojjediného Boha, Cirkev a večný život, a prejaví túžbu nasledovať Ježiša Krista. Na znak toho pristupuje ku sviatosti zmierenia, a plne sa zúčastňuje na svätej omši. To znamená po prvý krát prijíma  sväté prijímanie, čiže Eucharistiu.

            Simonovi prajeme, aby Eucharistia bola v jeho živote vždy posilou pre duchovný rast a mal vedomie, že sa môže vždy spoliehať na Pána Ježiša, ktorý ho bude v Eucharistii sprevádzať po celý život.

          • Exkurzia v Dóme sv. Martina

          • Začiatkom februára pedagógovia a študenti našej školy s radosťou prijali pozvanie duchovného správcu Katedrály – Dómu sv. Martina, otca Petra Slepčana, navštíviť a viac spoznať túto historickú pokladnicu Cirkvi.

            Katedrála – Dóm svätého Martina je najväčším a najvýznamnejším chrámom Bratislavy, výnimočná gotická dominanta nášho hlavného mesta. Takmer tristo rokov v ňom korunovali uhorských panovníkov vrátane Márie Terézie a dodnes sa tu každoročne konajú Korunovačné slávnosti.

            Otec Peter sa nám venoval slovom – odborným výkladom a sprevádzaním celou katedrálou. Sprostredkoval nám aj stretnutie s mladým organistom Mgr. art. Danielom Gabčom, ktorý okrem odborného výkladu o organe v nás zanechal umelecký zážitok z vypočutia chrámovej hudby na tomto hudobnom nástroji.

            Toto pozvanie, ktoré sme prijali aj v rámci aktivít podporujúcich medzipredmetové vzťahy – Katolícke náboženstvo, Slovenský jazyk a Dejepis, nás duchovne obohatilo. Duchovnému správcovi Katedrály – Dómu sv. Martina, otcovi Petrovi, vyjadrujeme vďaku za túto možnosť návštevy.